Berlin er en by med attraktioner i hobevis. En af den tyske hovedstads største attraktioner er Berliner Dom, som ligger på øen Spreeinsel i centrum af byen og kun en kilometer fra Alexanderplatz.

Berlin Katedral - Berliner Dom
Berliner Dom

 

Fakta om Berliner Dom

Kirken Berliner Dom blev indviet i 1454 som en romerskkatolsk kirke under navnet St. Erasmus-kapellet. På daværende tidspunkt var det en væsentligt mindre kirke, end den er i dag.

I 1817 blev kirken protestantisk, mens den først endeligt var færdigbygget i 1905. Kirken blev som resten af Berlin bombet under Anden Verdenskrig, og kirken lå dermed lukket helt indtil 1993. Her genåbnede kirken og så ud, som den gør i dag.

Berliner Dom er 114 meter høj og 74 meter bred. Facadens front peger mod vest, og kirken kostede 11,5 millioner tyske mark at bygge tilbage i 1905.

Udsigten fra Berliner Dom

270 trappetrin er, hvad det kræver, før du får en udsigt, der er dybt imponerende. Fra toppen kan man blandt andet se Humboldt Forum, museumsøen Spreeinsel, den kendte gade Unter den Linden, synagogen, Gendarmenmarkt, Rigsdagsbygningen og ”Rotes Rathaus”-rådhuset.

Udsigten fra Berliner Dom
Udsigten fra Berliner Dom

Berliner Dom kan ses fra mange steder rundt omkring i byen og er ifølge berlinere indgangen til og symbolet på museumsøen Spreeinsel.

Berliner Doms kuppel og kirkens arkitektur

Kuplen blev først bygget efter Anden Verdenskrig. I 2008 blev det gamle kors på toppen af kirkens kuppel erstattet med et guldkors. Det gamle kors kan stadig ses på en af kirkens kirkegårde på Liesenstraße 6.

Berliner Doms kuppel
Berliner Doms kuppel

Arkitekten bag kirken blev inspireret af den italienske højrenæssance og den mere blomstrende barokke stil. Kirkens interiør er fyldt med dekorative mosaikker, guldudsmykning og store statuer, hvilket indikerer inspiration fra slutningen af 1800-tallet og samtidens glæde for grandios arkitektur.

Berliner Dom indefra
Berliner Dom

Berliner Doms orgel er et af de største i landet og var i 1905 det største i landet. Teknologisk var dette orgel, og dermed også Berliner Dom, musikken på daværende tidspunkt langt fremme sammenlignet med andre orgler i landet.

Andre seværdigheder i Berlin

Berlin er en historisk by, hvilket man også tydeligt ser på Berliner Dom. Men kirken her er ikke det eneste udtryk for historie.

Berlin var en splittet by i flere årtier, og det er noget, man sagtens kan vinkle sin tur på, når man besøger Berlin. Øst- og Vestberlin var to vidt forskellige verdener, og det ses også i dag.

Soldat ved Checkpoint Charlie i Berlin
Soldat ved Checkpoint Charlie i Berlin

Der er ikke et bedre sted at opleve Berlins mangfoldige byliv og arkitektur end at være ved Checkpoint Charlie og opleve historiens vingesus.

Berlinmuren
Rester af Berlinmuren

Berlinmurens rester skal selvfølgelig også ses, og så er Berlin en fantastisk by, fordi der er så mange forskellige bydele. Det ville tage timevis at læse, hvor mange forskellige bydele der er i Berlin, som på hver deres måde har noget unikt at byde på. Igen er det Øst- og Vestberlin, der spiller en rolle i opbygningen af diversiteten i Berlins bybillede, der er et must at opleve. En gåtur fra enten Vest- til Østberlin og tilbage igen vil ikke efterlade dig skuffet.