Brandenburger Tor er en stor og pragtfuld byport centralt beliggende i Berlin. Den tiltrækker hvert år mange millioner turister og står i dag som et nationalt symbol for enhed.

Berlin - Brandenburger Tor

 

Hvad er Brandenburger Tors ophav?

Brandenburger Tor har en lang og spændende historie bag sig. Porten blev oprindeligt bygget i 1791 som et symbol på fred. I mange år fungerede den som en del af en omfattende toldmur omkring Berlin. Her blev handlende pålagt en toldafgift for varer, de bragte med ind i byen.

Toldmuren blev nedrevet i 1867/68 – dog bevarede man Brandenburger Tor, der i dag er den eneste bymur i Berlin. De andre bymure er i dag erstattet af jernbaner.

Anden Verdenskrig

Under Anden Verdenskrig blev Brandenburger Tor voldsomt beskadiget. Én af de fem søjler blev skudt i stykker og Quadrigaen – den flotte skulptur på toppen af porten – blev ødelagt.

Quadrigaen på Brandenburger Tor
Quadrigaen

Efter krigen genskabte man de beskadigede dele, så Brandenburger Tor i dag fremstår som den oprindelige byport. Dette kunne blandt andet lade sig gøre, fordi man havde en gipsafstøbning af Quadrigaen.

Brandenburger Tor under den kolde krig

Under den kolde krig var adgangen gennem porten spærret af Berlinmuren, så det ikke var muligt at komme fra den ene del af byen til den anden. Brandenburger Tor repræsenterede således splittelsen mellem Øst- og Vestberlin.

I 1987 – midt under den kolde krig – holdte den amerikanske præsident Ronald Reagan en tale foran Brandenburger Tor. Det var her han sagde de berømte ord, “Mr. Gorbachev, tear down this wall.

Dagen inden protesterede mere end 50.000 mennesker imod Reagan’s besøg i Berlin, og på selve dagen var store dele af byen spærret af for at forhindre yderligere uroligheder.

Efter Berlinmurens fald i 1989 samledes over 100.000 mennesker foran Brandenburger Tor for at fejre genåbningen af porten.

Selvom Brandenburger Tor altså blev bygget for at symbolisere fred, har porten været genstand for flere andre historiske begivenheder.

Besøg Brandenburger Tor i dag

I dag er Brandenburger Tor en stor turistattraktion. Her er fyldt med gademusikanter, tiggere og turister fra hele verden.

Hvert år i september løber omkring 40.000 mennesker igennem Brandenburger Tor til det årlige marathonløb, som er et af verdens største.

Berlin Maraton

Brandenburger Tor er også et populært sted at fejre nytårsaften. Faktisk samles omkring én million mennesker hvert år foran den historiske port for at fejre nytår, og dermed er det en af verdens største nytårsfester under åben himmel.

Nytår i Berlin - Brandenburger Tor
Nytår i Berlin

Her kan opleves et spektakulært festfyrværkeri krydret med musik fra verdenskendte DJs og musikere samt en imponerende feststemning.

Andre seværdigheder i Berlin

Besøger du Berlin, er Brandenburger Tor naturligvis et must-see. I området findes der dog også andre populære attraktioner. Du kan for eksempel gå en tur ned ad den to kilometer lange Unter den Linden. En fantastisk strækning med et utal af shoppingmuligheder, spisesteder, souvenirbutikker og museer.

Unter den Linden i Berlin
Unter den Linden

I området finder du også Reichstag (Rigsdagsbygningen) – stedet hvor Tysklands lovgivende forsamling holder til.

Rigsdagsbygningen i Berlin
Rigsdagsbygningen

Bygningen er over 100 år gammel og er især kendt for sin fantastiske glaskuppel, hvorfra du kan opleve en imponerende udsigt over Berlin.

Flybilletter til Berlin

På RejseSpion kan du ofte finde ret billige flybilletter til en lang række storbyer i Europa – herunder også Berlin. Tjek oversigten over flybilletter.