Selve Checkpoint Charlie i Berlin syner ikke af meget. Det er dybest set blot et simpelt træhus – men den historiske og politiske betydning af stedet er enorm.

Soldat ved Checkpoint Charlie i Berlin
Soldat ved Checkpoint Charlie i Berlin

 

Checkpoint Charlie – skillelinjen i Europa

Igennem tre årtier var Checkpoint Charlie symbolet på den opdeling, der var sket i Europa efter Anden Verdenskrig. I vest de frie demokratier, i øst og bag jerntæppet de totalitære socialistiske regimer.

Fra slutningen af Anden Verdenskrig og frem til Berlinmurens opførelse i 1961 var det relativt nemt at passere grænsen, men da man i øst valgte at hindre indbyggernes flugt gennem opførelsen af den navnkundige mur, skiftede tingene helt og aldeles karakter.

Den 27. oktober 1961 kørte amerikanske tanks mod Checkpoint Charlie, men blev forhindret i at køre ind i den sovjetiske besættelseszone, hvilket resulterede i, at tanks på begge sider havde hinanden i sigtekornet i 24 timer – med ordre til at åbne ild, hvis modparten angreb.

Checkpoint Charlies historie

Der var hele 14 grænseovergange i Berlin, og mens muren stod, forbandt Checkpoint Charlie bydelen Kreuzberg i Vestberlin med bydelen Mitte i Østberlin. Det var her, at den sovjetiske og amerikanske besættelseszone lå lige op mod hinanden, og dermed også et decideret spændingspunkt mellem øst og vest.

Skilt ved Checkpoint Charlie
Skilt ved Checkpoint Charlie

Opførelsen af Checkpoint Charlie var en direkte følge af opførelsen af Berlinmuren, hvor præsident Kennedy ræsonnerede, at det var bedre at få en mur, end det var at få en krig. Reaktionen var således at opføre et checkpoint på den vestlige side, selv om de vest-allierede ikke anerkendte muren som en grænse.

Museum ved Checkpoint Charlie

Hvis du har mod på den historiske del, så ligger der et museum lige ved checkpointet. Museet indeholder ikke blot historisk interessante fortællinger omkring checkpointet, men også beskrivelser om de flugtforsøg, der har været igennem årene. Det mest brutale må nok siges at være Peter Fechters forsøg 17. august 1962.

Peter Fechters forsøgte at komme igennem den pigtråd, der var sat op omkring muren, men sad fast. Ikke nok med det – de østtyske grænsevagter skød ham, og da ingen turde hjælpe ham, så kunne man på begge sider høre ham skrige om hjælp i flere timer, inden han døde af blodtab.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie

Den tragiske sandhed er, at over 1.000 mennesker mistede livet i forsøget på at slippe over muren, eller under – for der blev også gravet tunneler, og derfor blev sikkerheden skærpet, hvor det til sidst kom så langt, at der blev opsat ubemandede automatvåben, der skød efter alt, der bevægede sig.

Checkpoint Charlie, og det tilstødende museum, er uden tvivl en af de mest interessante og særprægede seværdigheder i Berlin, hvor selv en knap så historieinteresseret person vil finde sig selv fanget i de til tider groteske fortællinger om flugtforsøg over muren, over de foranstaltninger der blev lavet for at forhindre det, og de medfølgende billeder der dokumenterer begivenhederne i en tid, hvor verden stod tæt på en altødelæggende atomkrig.

Her forstår man pludselig, hvor meget frihed vi lever med i dag, hvor vi kan rejse frit, og truslen om krig heldigvis er væsentligt længere væk, end den var engang.