I Danmark har vi vores årlige Gay Pride Parade i København, som tiltrækker deltagere og gæster fra mange andre lande, men har du nogensinde hørt om Christopher Street Day?

Ryggen af en muskuløs mand i bar overkrop til Christopher Street Day i Berlin.

 

Christopher Street Day finder sted den sidste lørdag i juni rundt omkring i resten af verden – hovedsaligt i vestlige lande som USA og Tyskland – og er ligesom vores egen Gay Pride Parade centreret omkring en festlig uge, der leder op til en march gennem byen. Men hvad handler denne dag specifikt om?

The Stonewall Riots

Det er ikke meget, man lærer om LGBT-samfundets historie i skolen, så du har næppe hørt historien om The Stonewall Riots, der fandt sted på Manhattan i New York i juni 1969. En bar, Stonewall Inn, der lå i Greenwich Village blev udsat for en politirazzia. Razziaer mod steder, som var åbne for medlemmer af LGBT-samfundet, var udbredte i 1960’ernes USA, men denne gang fandt de besøgende i baren sig ikke i endnu en af politiets razziaer.

Demonstrationer og aktivistgrupper skød op gennem de efterfølgende dage i et forsøg på at fremme rettighederne for homoseksuelle og andre LGBT-grupper. The Stonewall Riots bliver derfor anset for at være et af de vigtigste øjeblikke i amerikansk historie, når det kommer til de første spæde skridt mod LGBT-rettigheder.

Christopher Street Day i Berlin

Stonewall Inn lå på Christopher Street, og det er således derfra Christopher Street Day, også kaldet CSD, får sit navn. Dagen er ment som en hyldest til The Stonewall Riots og det, som de satte i gang.

Det nærmeste sted, hvor du kan deltage i en CSD parade, vil nok være i den tyske hovedstad Berlin, som har afholdt en Berlin Pride i forbindelse med CSD siden 1970’erne.

Som sagt fejres CSD sidst i juni, og det foregår meget lig med Gay Pride i København: Med regnbueflag, dekorerede vogne og en masse musik. Op mod 500.000 gæster deltager gratis i CSD i Berlin hvert år og følger en rute, der går fra Kurfürstendamn, gennem Wittenbergplatz, Nollendorfplatz, Lützowplatz, Sieggessäule og slutter ved Brandenburger Tor.

Husk dit regnbueflag

Hvis du overvejer at tage af sted til Berlin denne sommer og deltage i festlighederne, skal du selvfølgelig huske at pakke dit regnbueflag. Det er lige så essentielt for en Gay Pride, som klaphatten er for landsholdskampe.

 

Regnbueflaget bruges som et symbol for LGBT-samfundet og blev designet i 1978 af Gilbert Baker. Det blev brugt i en Gay Pride i San Francisco og siden bredte det sig til resten af verden.

Nærbillede af lilla hjerteformet taske båret af person til Christopher Street Day i Berlin.

De fleste er nok bevidste om regnbueflagets forbindelse til homoseksuelle, men det er de færreste, der ved, hvad flaget faktisk betyder. Hver farve i flaget har nemlig en symbolsk betydning. Oprindeligt havde flaget otte farver, men i dag har det som regel kun seks farver:

  • Rød for liv
  • Orange for helbredelse
  • Gul for sol
  • Grøn for naturen
  • Blå for kunst
  • Violet for ånd

Det kan være oplagt at tro, at hver farve repræsenterer en bestemt gruppe i LGBT-samfundet, men som du kan se herover, er det ikke tilfældet. I stedet er alle flagets farver åbne for enhver gruppe og reflekterer den åbenhed, som LGBT-samfundet stræber efter.

Læs mere på CSD Berlins officielle hjemmeside.

Hvis du overvejer at tage flyet til næste CSD event i den tyske hovedstad, kan du her få overblik over billige flybilletter til Berlin.