rejsetag

Mange af os foretrækker at flyve i stedet for at køre med tog, når vi rejser. Aldrig før har så mange mennesker fløjet året rundt. Den 30. juni 2018 var mere end 200.000 fly for første gang i luften på én dag på verdensplan. 13 dage senere blev rekorden slået. Siden år 2000 er den gennemsnitlige pris for en flybillet faldet med næsten 50 procent, og når nu vi kan smutte til London for 300 kroner t/r.

Lille famile som venter på deres fly i lufthavnen.

 

Regionalt i Danmark er der stor forskel på, hvor mange penge vi bruger på at flyve. Mens en gennemsnitshusstand i hovedstaden bruger mere end 2.700 kroner om året på flyveture til udlandet, bruger en nordjysk kun 770 kroner.

Det er ingen hemmelighed, at der sker rigtig mange flyforsinkelser og flyaflysninger, både globalt, men også nationalt. Alene i de danske lufthavne sker der hvert år flere hundrede forsinkelser og aflysninger. Det går ud over rigtig mange tusinde flypassagerer, som enten får en rigtig ærgerlig start eller afslutning på ferien. Flyforsinkelser rammer både lavpris-flyselskaber, som Jet-time, DAT og Ryanair men også store flyselskaber, som SAS, Lufthansa og Norwegian.

Hvis flyet er overbooket, aflyst eller forsinket mere end tre timer ved ankomst til din endelige destination, så har du ret til flykompensation, erstatning for ekstra udgifter i ventetiden (mad, telefonopkald, transport) og eventuel økonomisk tab (guidet tur, hotelbooking eller billeje).

Tavle med forsinkede fly

Man har dog ikke ret til kompensation, hvis aflysningen skyldes ekstraordinære omstændigheder eller man har fået besked om aflysningen inden for rimelig tid (mindst 7 dage før afrejsen).

Reglerne om fly kompensation omfatter alle flyafgange fra EU-lande og flyvninger fra hele verden, som har destination i et EU-land og udføres af et EU-baseret flyselskab. Reglerne gælder, uanset om der er tale om en ruteflyvning eller en charterflyvning.

EU’s direktiv om charter/pakkerejser giver mange rettigheder til rejsende. I tilfælde af at rejsen aflyses af arrangøren, har kunden ret til at hæve købet og få tilbagebetalt rejsens fulde pris. Alternativt kan kunden deltage i en anden pakkerejse efter eget valg.

Hvis man som kunde i forbindelse med en forsinkelse har lidt det, der i Pakkerejseloven kaldes væsentlig ulempe, har man ret til ikke blot at få refunderet sin betaling, men hertil at modtage et erstatningsbeløb.

Ved flyforsinkelser, aflysninger og nægtet boarding, kan man være berettiget til kompensation, som ligger på:

 • 250 euro for flyvninger under 1.500 km/passager,
 • 400 euro for flyvninger over 1.500 km inden for EU/passager,
 • 400 euro for flyvninger mellem 1.500 og 3.500 km/passager,
 • 600 euro for flyvninger på mere end 3.500 km/passager.

For rejser uden for EU kan flyselskabet reducere kompensationen med 50 %, hvis du ankommer mellem tre og fire timer forsinket til destinationen.

Retten til forplejning indtræder efter:

 • 2 timers forsinkelse i afgang for flyvninger under 1.500 km
 • 3 timers forsinkelse i afgang for flyvninger over 1.500 km inden for EU, og for flyvninger mellem 1.500 og 3.500 km uden for EU
 • 4 timers forsinkelse i afgang for flyvninger, som er længere end 3.500 km og uden for EU

Du har også ret til et eventuelt hotelophold samt transport mellem hotel og lufthavn, hvis en overnatning bliver nødvendig.

Betalt hotel ved forsinket fly

Hvis flyselskabet ikke har tilbudt dig forplejning, skal du gemme kvitteringerne for de indkøb, du har foretaget for at efterfølgende kan dokumentere dine udgifter. I en dansk lufthavn vil det som regel være mellem 75 og 125 DKK pr. person.

Både forplejning og indkvartering kan begrænses eller helt undlades, hvis det vil give anledning til yderligere forsinkelse for passagerer, der venter på alternative afgange.

Blev du forsinket på din flyrejse i mellemlanding og du kom for sent til dit forbindelsesfly, afhænger din ret til flykompensation af, om du har købt en samlet flyrejse, eller om du har købt dine flybilletter separat.

Har du booket hele rejsen under samme bookingnummer og dermed har en samlet flyrejse, og ankommer til dit endelige bestemmelsessted med en forsinkelse på mindst 3 timer, har du ret til flykompensation.

Som hovedregel har du krav på:

 • Økonomisk kompensation (mellem 250 og 600 euro pr. passager)
 • Afholdelse af udgifter til nye flybilletter
 • Afholdelse af udgifter til hotelophold og transport (hvis nødvendigt)
 • Afholdelse af udgifter til mad og drikke
 • Ekstraudgifter
 • Kompensationsbeløbet for flyforsinkelse beregnes baseret på den totale afstand for din rejse.

Når du misser dit fly og har ingen ret til at få økonomisk kompensation, kan du stadig få refunderet de skatter og afgifter, du har betalt.

Bliver du nægtet boarding ved en mellemlanding, har du ret til at afbryde rejsen og vende hjem. Flyselskabet skal tilbyde dig at få pengene tilbage for billetten, eventuelt en fri flyrejse tilbage til dit første afgangssted og økonomisk kompensation.