rejsetag

Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark har næsten aldrig været højere end den er nu. Ifølge tal fra Danmarks Statistik lå ungdomsarbejdsløsheden på 7,7 procent tilbage i november og derfor bliver der sendt mange CV’s af sted for tiden. Men hvad skal der til for at forberede et godt CV, og hvorfor ikke bruge tiden på f.eks. en ferie på det?

Jobansøger sidder ved bord overfor potentiel arbejdsgiver. Arbejdsgiver kigger på CV.

Undgå et standard CV

Det er ikke altid fedt at sidde og sende en masse jobansøgninger afsted, men det er bedre at fokuserer på effektiv jobansøgning, som bringer dig et skridt nærmere drømmejobbet i stedet for blot at sende en masse CV’er afsted.

Undgå derfor at sende et standard CV med din motiverede ansøgning og tilpas i stedet CV’et til det job du søger. Det er vigtigt at du fremhæver dine kompetencer og din erfaring, der passer til jobbeskrivelsen, i det CV du sender afsted. Undgå også for alt i verden at skrive det forkerte virksomhedsnavn, som er en almen fejl mange begår, når de sender så mange CV’er afsted som muligt på kort tid.

Husk Excel-kundskaber i dit CV

Excel er en ting, som de fleste kender til, uden at mestre det, men du kan og bør bruge ferien på at blive bedre til det. Der er efterhånden mange virksomheder, der søger jobkandidater, der har stærke kompetencer inden for MS Office pakken, hvor der især er fokus på Excel.

Microsoft Excel

IT-værktøjet Excel regneark er udviklet af Microsoft og det gør dig i stand til at fx lægge et budget, visualisere firmaets resultater osv. Vi anbefaler at du tager et Excel kursus. Du kan fx tage et online kursus i Excel på sider som på NemProgrammering.dk hvor du får ubegrænset adgang til otte timers undervisning og 36 videolektioner på dansk.

Giv konkrete eksempler på dine kompetencer

Du kommer ikke langt med at skrive at du er en haj til Excel, god til gruppearbejde eller en stærk leder. Husk at give konkrete eksempler på dine kompetencer, når du forbereder dit CV. Det kan godt være at ens kompetencer ser bedre ud i punktform, men du kommer længere ved at specificere hvilke kompetencer du har fået i forbindelse med de tidligere erfaringer du har gjort dig.

Læs korrektur på dit CV

Man skulle næsten ikke tro det, men faktisk indeholder mange CV og motiverede ansøgninger stavefejl. Det kan igen være forbundet med at der bliver brugt for lidt tid på at forberede CV’et, men det kan også være forbundet med at stavning ikke er din spidskompetence.

I begge tilfælde er det altid en god ide at spørge en bekendt om at læse dine papirer igennem for at tjekke det for eventuelle fejl. For selvom du måske fik 12 i dansk i skolen, så kan det stadigvæk være at du kommer til at stirre dig blind på dine fejl og ikke ser dem. I sidste ende er stavefejl dumme fejl, der påvirker din ansøgning på negativ vis.

Smil på billedet på dit CV

Vi får sikkert aldrig et endegyldigt svar på om der skal være et billede på CV’et eller ej. Nogle mener at man ikke skal placere et billede på CV’et, da alle vil få en holdning til hvem du er, allerede inden de har talt med dig, og det er kun baseret på dit udseende. Andre mener at billedet ikke må mangle på CV’et, da du nemt kan blive sorteret fra i mængden, hvis HR-medarbejderen er utilfreds med at der mangler et billede.

Hvis du vælger at tilføje et billede til dit CV, så er det en god ide at du ser professionel ud på billedet. Derfor må du naturligvis hverken bruge selfies eller feriebilleder. Brug i stedet en professionel fotograf eller ring til en ven, der har et godt reflekskamera. Husk at smile, når du får billedet taget, da du kommer længere med et godt smil, især hvis det smitter.

Det kan også være en god ide at bruge et sort/hvidt billede, da farverne på billedet hurtigt kan blive uskarpe, når de bliver printet ud alt afhængigt af printeren. Lige meget om du sender et CV med eller uden billede er det også altid vigtigt at du sender det afsted i PDF-format, så layoutet ikke bliver påvirket, når modtageren skal printe det ud.