Den spanske grundlægger af kubismen Pablo Picasso regnes for at være en af 1900-tallets største kunstnere. Det gør han, fordi han var banebrydende med sin kunst og ikke blot blev stående stille ved én kunstart. Igennem hele sit liv eksperimenterede han og fandt på nye måder at udtrykke sig på, hvilket du kan opleve på Picasso-museet i Barcelona.

Illustration af den spanske kunstner Pablo Picasso.

 

Både tidlige realistiske malerier og nyskabende og eksperimenterende kunst er udstillet på Museu Picasso i Barcelona. Af samme grund er museet en af Barcelonas vigtigste seværdigheder. Som besøgende på museet bliver man trukket med ind i skiftende stemninger, efterhånden som man bevæger sig rundt i salene med kunst fra forskellige perioder i Picassos liv.

Her kan du læse mere om Picasso-museet og dets kunst.

Det første museum dedikeret til Picasso

Rundt omkring i Europa kan man se værker af Picasso, men i Barcelona findes en specifik kunstsamling med hans værker; og dem er der meget få af i verden. Det er noget af det, der gør Picasso-museet helt unikt.

De mange malerier giver et samlet indtryk af Picassos kunstneriske evner. De viser, at han var en dyb og talentfuld kunstner, der både var modig og nytænkende og havde teknisk overlegenhed. Det æstetiske museum i Barcelona åbnede i 1963 og var det første museum dedikeret til Picasso, mens han stadig levede.

Museet er så afgjort et besøg værd. Det har også en spændende butik, hvor du blandt andet kan købe plakater med malerier fra museet. Museet er at finde på adressen Carrer Montcada, 15-25, 08003 Barcelona, Spanien.

Picasso-museets udstillinger

Picasso malede i begyndelsen realistiske billeder i tråd med sin tid. Tidlige malerier på Picasso-museet viser tydeligt, at han var fænomenalt dygtig til at afbilde mennesker og omgivelser allerede som meget ung.

I sine ungdomsår gik han på kunstskole i Barcelona og fik venner i kunstmiljøet der. Men omkring år 1900 mistede han en ven, der begik selvmord, og det var med til at ændre hans kunst. Han begyndte at bruge blå toner til at udtrykke en melankoli med sine billeder. Nogle af de stærkeste malerier fra Picassos blå periode er udstillet på museet.

 

Picasso bestræbte sig med sin kunst på at søge frem mod det stærkeste udtryk. Han var ikke bange for at bryde med normer om, at kunst skal være pænt eller realistisk. Blandt andet var han med til at starte den berømte kunstneriske stilperiode kubisme i begyndelsen af 1900-tallet. I kubisme er billedfladen delt op i mange felter med lysindfald fra forskellige retninger, og man kan se en genstand eller en person fra flere sider på én gang. Kunstsamlingen i Barcelona udstiller banebrydende kubistisk malerkunst af Picasso.

Picasso var i en periode meget optaget af det berømte maleri af Diego Velasquez, der hedder ”Les Meninas” (’Hofdamerne’). Det forestiller maleren selv, der maler, en lille prinsesse og hofdamerne ved det spanske hof. På Picasso-museet er der en hel sal fuld af billeder, som Picasso har malet med inspiration fra Velasquez’ maleri. For eksempel er der en række abstrakte og udtryksfulde variationer over maleriets lille prinsesse. Samlet set giver museet et fantastisk indblik i Picassos kunst.

Læs mere på museets officielle hjemmeside.

Billige fly til Barcelona

Overvejer du en tur til Picasso-museet og Barcelonas mange andre fristelser? Tjek RejseSpions oversigt over flybilletter til Barcelona.