rejsetag

Med sin placering lige ud til Atlanterhavet er det ingen overraskelse, at surfing er en stor sport i Portugal. De første nationale mesterskaber blev afholdt helt tilbage i 1977 ved Ribeira d’Ilhas i Ericeira, men det egentlige boom i portugisisk surfing opstod op igennem 1990’erne, hvor den vestlige del af den iberiske halvø for alvor slog sit navn fast som international surferdestination. Siden dengang er surfing bare fortsat med at vokse, og det anses nu som den næstmest populære sport i landet efter fodbold.

Surferdestinationen Portugal

Portugal har alt, hvad der skal til for at skabe det optimale surferklima.

 

Kvalitetsbølger til alle

Både nybegyndere, erfarne og professionelle surfere valfarter til Portugals kyster for at fange de lækre bølger. Særligt området ud for fiskerbyen Peniche er internationalt anerkendt for sit sublime surfermiljø, og det i en grad så bølgerne ud for den berømte Supertubos strand benyttes til en afdeling af WSL (World Surf League) Championship Tour.

Surfer i Peniche i Portugal

Uanset om du er en erfaren rotte på jagt efter din næste barrel, nogenlunde på et board med plads til forbedring eller helt grøn i det våde, finder du bølger, der passer til dit niveau i Portugal.

Lange kyststrækninger

Ud over Peniche er der masser af surferområder langs den 943 km lange portugisiske kystlinje. Er du i Portugal, er der aldrig ret langt til den nærmeste surferstrand. Rejser du frem og tilbage langs kyststrækningen, virker det næsten, som om du når frem til et nyt og vidunderligt surferspot hver eneste dag. Overordnet inddeles Portugal i syv hovedområder, når det gælder surfing: Porto, Beira, Peniche, Ericeira, Lissabon, Alentejo og Algarve, men de har hver især et nærmest uendeligt antal strande at vælge imellem.

Ericeira stranden i Portugal

Bølgegaranti

Hvis du spørger en surfer om, hvilke geomorfologiske karakteristika han eller hun efterspørger på sin ultimative surferdestination, vil du i de fleste tilfælde få en mere eller mindre nøjagtig beskrivelse af Portugals kystlinje, der med sin forrygende blanding af strøm- og vindforhold praktisk taget har garanti for fantastiske bølger året rundt. Med point- og reef-breaks i verdensklasse og de lidt blidere beach-breaks er der altid sublime bølger til både lokale og turister et eller andet sted langs kysten, uanset hvilken tid på året det er.

Få turister

Og nu vi er ved turister. Selvom Portugal er en ufattelig populær rejsedestination i surfermiljøet, er der samtidig en så stor overflod af fortryllende surferspots langs den uendelige kystlinje, at de enkelte breaks næsten aldrig virker overrendte. Der er også rigeligt af mere eller mere ukendte strande, hvor mainstreamturisterne aldrig når hen, og det er derfor ikke usædvanligt at finde breaks med kun ganske få andre surfere eller endda steder, du kan have helt for dig selv.

De helt store bølger

Nogle mennesker får deres adrenalinkick fra elastikspring, andre fra hurtige biler og atter andre fra ventetiden på det næste kort i et godt spil blackjack. Hvis du er surfer, er der imidlertid ingen tvivl om, at det er monsterbølgen, der er det helt store, og Nazaré-stranden midt på den portugisiske vestkyst har lagt vand til den største bølge, der nogensinde er surfet på.

Nazaré i Portugal er et mekka for surfere

Den heldige surfer, der fangede den, hedder Rodrigo Koxa, og brasilianerens rekordbølge blev målt til ufattelige 24,5 meter. De enorme bølger har gjort Nazaré til et mekka for surfere, og når vejrforholdene er gunstige for megabølgerne, strømmer surfere til fra nær og fjern for at udfordre sig selv til det yderste. Har du ikke helt modet eller evnerne til at kaste dig ud i de ekstreme bølger, kan det absolut også anbefales bare at besøge stedets ikoniske fyrtårn og nyde synet af naturens enorme kræfter, når de våde kæmper ruller ind mod stranden.

Eftertanke

De portugisiske bølger er fremragende, når de i uendeligt antal ruller ind mod den vidtstrakte kystlinje med udfordringer til surfere på alle niveauer – og de bliver bare ved og ved hele året rundt. Med det in mente er det bestemt ingen overraskelse, at Portugal gennem de senere år har etableret sig som et europæisk fyrtårn inden for surfing.