rejsetag

Klimaaktivisterne har længe råbt vagt i gevær mod forskellige handlinger, der kan være med til at skade vores elskede jord. En af disse er at rejse, idet en tur med Ryanair, Singapore Airways eller Emirates ikke ligefrem er den mest miljøvenlige måde at blive transporteret på. Står du dog i en situation, hvor du elsker at opleve verden, og ønsker du ikke at gå på kompromis med din rejselyst, selvom du på samme tid brænder for at værne om miljøproblemerne og tage dem seriøst? I denne artikel kan du finde inspiration til, hvordan du kan leve miljøvenligt på andre måder, således at du kan rejse udenlands med samvittigheden i god behold.

Flyrejser

 

Byg din bolig op omkring bæredygtig og vedvarende energi

Der er mange måder hvorpå, du kan indrette din bolig op på miljøvenlig vis. Mange af de forskellige metoder kender du højst sandsynligt til, og du har muligvis ikke foretaget dig nogle af dem, fordi de som udgangspunkt koster penge at få indført.

Sådan behøver du dog ikke tænke. Får du eksempelvis solceller på dit tag, vil du skulle betale et engangsbeløb, der kan mærkes på budgetkontoen. Undersøgelser viser dog, at solceller altid vil tjene sig selv ind igen – og på længere sigt blive til en overskudsforretning.

Solceller på taget

Du kan også vælge at få din strøm og internet hos en leverandør, der leverer bæredygtig energi. Hos Blue Energy finder du et selskab, som værner om at give den enkelte borger en økonomisk fordel og endvidere sætte gang i omstillingen til et grønt energinetværk. Ved at lave en aftale med Blue Energy skriver du altså under på en fuldstændig klimavenlig elløsning.

Sortér, sortér, sortér

Bor du inde i byen, er det måske allerede en fast del af din hverdag, at du skal sortere dit affald. Der er dog mange forskellige måder at sortere på, og nogle metoder er bedre for miljøet end andre.

Ofte sørger kommunerne for, at du sorterer restaffald, pap og plastik hver for sig. Det er dog ikke helt så enkelt at affaldssortere. Faktisk bør du sortere i følgende kategorier: Plast, glas, metal, restaffald, pap og karton, PVC-produkter (eksempelvis gummistøvler og andre plastprodukter, som kan indeholde PVC, der danner giftige dampe, når det brændes), storskrald (møbler og andet større affald), elektronik, farligt affald (batterier og kemikalier) og haveaffald.

Affaldssortering

Listen er lang og teknisk, men faktisk kan du enkelt og nemt foretage denne affaldssortering i dit eget hjem. Det kræver blot, at du har forskellige kasser til rådighed, som du en gang om måneden tømmer på lossepladsen, hvor kommunerne affaldssorterer i ovenstående kategorier. Derudover kan du fortsat smide restaffald og så videre i containerne, der hvor du bor.

Lad bilen blive i garagen

Der er ingen grund til at tænde bilen, hvis du arbejder eller går i skole få kilometer fra dit hjem. Hos mange danskere har de dårlige vaner bidt sig fast, hvorfor færre og færre tager cyklen, når de skal afsted på små ture. Undersøgelser viser dog, at en kold bils forbrug af brændstof er mellem 70 og 200 procent højere end normalt.

Trafik

Tænk over dette næste kan du skal ned til den lokale købmand, og sid med bedre samvittighed på din næste flyvetur, når du over længere tid har overholdt nogle af punkterne i denne artikel.