På Carrer de Mallorca nummer 401 i Barcelona-bydelen Eixample troner et imposant bygningsværk sig 172 meter over byens tage. Her på stedet tager Sagrada Familia hele opmærksomheden.

Sagrada Familia med byggekran i gang med byggeriet
Sagrada Familia under opførelse

 

Byggeriet af den imponerende kirke, som også går under navnene Temple Expiatori de la Sagrada Familia eller Den Ufuldendte Kirke, blev påbegyndt i 1882, men er endnu ikke færdigt. Det skyldes næppe sløj arbejdsmoral fra håndværkernes side, men nærmere et enormt højt ambitionsniveau fra flere af de involverede arkitekter som blandt andet stjernearkitekten Antoni Gaudi.

Kirken, som åbnede for besøgende i 2010 (indviet af Pave Benedikt XVI), har gjort sig fortjent til en plads på UNESCOs verdensarvs-liste og skal besøges på storbyferien i Barcelona. Det vælger cirka to millioner turister at gøre hvert år. Vær opmærksom på ikke at forveksle Sagrada Familia med Barcelona Katedralen, hvor ærkebiskoppen af Barcelona har til huse.

En kirke bliver født

Det var boghandleren Josep Maria Bocabella, som fik idéen til Sagrada Familia, da han frygtede kristendommens endeligt grundet den rivende industrialisering i 1800-tallet. Da han var en handlingens mand, erhvervede han sig en grund og påbegyndte det ambitiøse byggeri i samarbejde med arkitekten Francisco de Villar.

View over Barcelona-bydelen Eixample i skumringen med Sagrada Familia i baggrunden
View over Barcelona med Sagrada Familia i baggrunden

Der skulle dog ikke gå mere end et års tid før Antoni Gaudi overtog det arkitektoniske ansvar for den nygotiske kirke fra Francisco de Villar grundet udfordringer med samarbejdet. Gaudi anses i dag for at være den primære arkitekt bag kirken og han endte også med at lave alle de oprindelige tegninger om og således sætte sig eget helt unikke præg på byggeriet. Blandt andet er der ikke længere mange lighedspunkter med kirken i Loreto i Italien, som ellers var Josep Maria Bocabellas inspirationskilde. Gaudi selv fandt primært sin inspiration i det catalanske landskab og i naturen.

Gaudi, som forventede at byggeriet ville spænde over 200 år, havde indledningsvist meget store ambitioner på kirkens vegne. De oprindelige tegninger viste hele 18 tårne og dimensioner så store, at kirken skulle kunne rumme Peterskirken i Rom. Da virkeligheden og økonomien ramte projektet, blev der dog justeret i planerne.

Close-up af Sagrada Familia

På tragisk vis kan man sige, at Sagrada Familia blev Gaudis endeligt. Fra 1914 valgte han at ligge alt sin energi og sin egen personlige økonomi i projektet. Han boede sågar i kirken. En dag i 1926 mens Gaudi var rundt i Barcelona for at søge midler (byggeriet var på det tidspunkt udelukkende finansieret af almisser og donationer) til byggeriet, blev han ramt af en sporvogn. Han døde få dage senere af sine kvæstelser.

Inden Gaudis død nåede man at færdiggøre omkring en fjerdedel af kirken. Det værende sig facaden, et af de høje spir, krypten og apsis. Efter Gaudis ønske har en række andre arkitekter efterfølgende arbejdet videre på kirken i deres egen stil. Byggeriet finansieres i dag af private donationer, offentlige bidrag, turistindtægter og en fond oprettet til formålet – og indtægterne skal efter sigende flyde ind i stor stil.

 

Ikke desto mindre ser færdiggørelsen af kirken stadig ud til at lade vente på sig. Der er ingen officielle bud på en dato, men et af de mere optimistiske gæt peger på år 2016.
I dag ligger Gaudi begravet i krypten under Sagrada Familie som et cadeau for hans enorme bidrag til kirken og flere andre af Barcelonas ikoniske bygningsværker.

De tre facader

Sagrada Familia prydes af tre forskellige facader (kun de to er færdige), som henholdsvis symboliserer Jesu fødsel, død og opstandelse.

Facade på Sagrada Familia
Her ses den høje detaljegrad på en af facaderne.

Sagrada Familias tårne

Gennemføres Gaudis vision på et tidspunkt, vil kirken stå færdig med i alt 18 tårne, som henholdsvis symboliserer de 12 apostle, de fire evangelister, Jesus og Maria. Jesus tårn (udstyret med et 15 meter højt kors) forventes at nå en samlet højde på imponerende 170 meter, mens de øvrige tårne (på nær Marias) kommer op i en højde på 110 meter.

Tre af Sagrada Familias smukke tårnet
Tre af Sagrada Familias smukke tårnet

For turister som ikke lader sig skræmme af højder, er det muligt at komme op i nogle af tårnene enten ad trapper eller med elevator.

På opdagelse inde i Sagrada Familia

Efter at have tabt kæben ved det udvendige syn af kirken, forsætter eventyret indvendigt.

Grundplanen (som ligner et stort latinsk kors) er 80 x 110 meter, der forventes på sigt at kunne rumme hele 14.000 mennesker, når byggeriet står færdigt.

Når du er inde i det hellige rum, skal du bemærke de mange symboler som Gaudi og øvrige arkitekter har tænkt ind. Du vil f.eks. kunne se referencer til apostlene og kirker i Latinamerika. Lad også blikket glide op og ned ad kirkens søjler, som efter Gaudis ønske har ligheder med træer.

Sådan finder du Sagrada Familia

Du finder kirken på følgende adresse:

Carrer de Mallorca 401
08013 Barcelona

Billige flybilletter til Barcelona

Har du fået blod på tanden og drømmer om selv at opleve Sagrada Familia, så kan du her på RejseSpion.dk få overblik over billige flybilletter til Barcelona. Det er ofte muligt at finde direkte billetter med lavprisflyselskaber til ret små penge.