rejsetag

Kameraet i nutidens smartphones er snart ligeså godt som i et kompakt kamera – men for at tage bedre billeder kræver det dog, at du tænker som en fotograf når du skyder dine rejsebilleder.

Mobilkamera

 

I dag bruger de fleste deres smartphone til at tage billeder med. De nyeste smartphonemodeller, kan være en god erstatning for et digitalkamera på ferien. Det er både nemmere og altid ved hånden. For eksempel, Samsung Galaxy serien er et godt bud på smartphones med høj kamerakvalitet. Både den nye Samsung Galaxy S9 og den tidligere S8, har begge kameraer med funktionerne Optical Image Stabilization (OIS), Live focus med baggrundssløringseffekt, High Dynamic Range (HDR), og location tags, så du altid kan se hvor i verden du har taget dine billeder.

Hvis du følger nogle få grundprincipper fra fotografer, når du tager billeder med din telefon, kan det sikre dig markant flottere rejsebilleder.

Lær at aflæse lyset

Lyset er din bedste ven og fjende, når du vil tage gode billeder. Sørg for at din telefons kamera kan tilpasse lysfølsomheden til lyset, så du får skarpe billeder. Et godt princip er, at de to første timer om morgenen og de to timer før solnedgang er her der er de bedste muligheder for at lege med kombinationen af lys og skygger. Det er sværere når solen står højt på himmelen.

Brug HDR

HDR er en teknologi, der gør at kameraet kombinerer flere billeder af det samme motiv, og blander farver og lys på en måde, som giver et bedre billede. Vælg eventuelt at lade kameraet automatisk afgøre, hvornår der er behov for HDR.

Find det rette perspektiv

Gå tæt på, sæt dig på knæ, bevæg dig rundt. Motiverne kommer ikke til dig – du skal hen til dem og ramme dem rigtigt ind. Prøv også at leg med at få en forgrund med i billedet, for at skabe dybde i billedet. Lad altid være med at zoome digitalt! Du kommer nemt til at ryste billedet, hvilket giver en mere kornet opløsning og dårlige billeder. Gå i stedet tættere på motivet, hvis muligt.

Lær at fokusere

Et evigt problem når man tager billeder med en mobiltelefon, er at det er svært at fokusere. Du kan trykke på skærmen eller lade den forsøge at fokusere automatisk. Prøv at tage flere billeder efter hinanden, for at få det bedste og mest fokuserede billede.

Lær at redigere

Redigering kan ikke skabe et flot billede i sig selv, men kan hjælpe med at få det bedste ud af de billeder ud har taget. Der findes en hel del gratis redigeringsprogrammer til telefonen. Det anbefales også at du smider billedet op på en computerskærm, når du skal redigere, så du får det bedst mulige resultat. Der er nemlig tit mangle detaljer der går tabt på den lille smartphoneskærm.

Hav det sjovt!

Gode feriebilleder er drevet af impuls og din lyst til at fortælle en historie eller dokumentere et godt ferieminde. Så skyd bare løs og husk at have det sjovt imens du gør det – det afspejles nemlig i dine billeder.